Mida on ühist Michelini tärniga pärjatud Eesti restoranidel?

Eestis pälvis tänavu Michelini tärni kaks restorani.Foto: Shutterstock

Eestist sai hiljuti Baltikumi esimene riik, kus saab toitu nautida Michelini tärniga pärjatud restoranis. Tärni pälvisid tänavu kaks tuntud restorani ning esile tõsteti veel 31 väärt söögikohta. Lisaks heale toidule ühendab neid söögikohti tipptasemel kassasüsteem, mis tagab selle, et töö ja teenindus käivad restoranis nagu kellavärk. 

Mille eest tärne jagatakse?

Michelini anonüümsed inspektorid hindavad toidu kvaliteeti, aga ka interjööri, sisustust, nõude valikut ning ruumide puhtust. Sama olulisel kohal on klienditeenindus: ka parima restorani võib ära rikkuda kehv teenindus. 

Kassasüsteem mängib tipptasemel teeninduse tagamisel võtmerolli. Ektaco on loonud restoranidele kassasüsteeme juba ligi 30 aastat ning CompuCashi kassasüsteemi kasutavad nii Michelini tärni pälvinud restoranid NOA Chef’s Hall ja 180° by Matthias Diether kui ka 80 protsenti ehk enamus 31-st esile tõstetud restoranist.

Sama süsteemi kasutavad restoranid NOA, Härg, Fellin, Lore Bistroo ning Mantel ja Korsten pälvisid hea hinna ja kvaliteedi suhte eest Bib Gourmandi tunnustuse. NOA Chef’s Hall ja 180° by Matthias Diether on kasutanud CompuCashi süsteemi avamisest saati. 

Mida tähendab hea teenindus?

Hea teenindus hõlmab endast nii otsest suhtlust klientidega kui ka infovahetust köögi ja teenindajate vahel. Klienditeenindaja peab olema tähelepanelik, positiivne, hea suhtlemisoskusega ning valdama mitut keelt, aga selle kõrval peavad olema hästi korraldatud ka kõik muud teenindusega seotud protsessid.

Kehva kassasüsteemiga võib juhtuda, et teenindaja saab tehnilise rikke tõttu pahandada ja klient lahkub restoranist negatiivse kogemusega. Näiteks võib mõni tellimus süsteemist kaduma minna ja klient jääbki oma rooga ootama. Hea kassasüsteem aitab selliseid segadusi vältida ning võimaldab pakkuda restoranil oma klientidele parimat teenindust.

Olulisel kohal on ka laohalduse planeerimine, et kaupa oleks alati tellitud õiges koguses ning midagi ei oleks puudu ega üle. Nii saab vältida olukordi, kus klient ei saa mõne tooraine puuduse tõttu menüüst meelepärast rooga tellida.

Uued lahendused

Hea teeninduse tagamisel tulevad appi erinevad digilahendused nagu tellimuste sisestamine mobiili kaudu ja ekraanid köökides, mis muudavad suhtluse köögi ja saali vahel kiiremaks ja sujuvamaks.

Eesti paremaid kokkasid ja NOA restorani üks omanik Tõnis Siigur tegi Ektaco meeskonnaga koostööd ning tema sisendi põhjal töötati välja köögiekraani lahendus, mille abil näeb kokk köögis ekraani pealt kõiki tehtud tellimusi. Tänaseks on lahendus kasutusel mitmetes tipprestoranides nii Eestis kui ka Araabia Ühendemiraatides. 

Mujal maailmas on juba üsna levinud tava tuua menüüdes välja roogade toiteväärtus ja kalorite hulk. Eestis näeb seda praegu veel harva, aga tulevikus muutub see tõenäoliselt ka meil populaarseks. CompuCashi kassasüsteemis on see funktsionaalsus olemas: toiteväärtuse saab koostisosade koguste põhjal mugavalt välja arvutada. 

Hea süsteem on kasulik nii suurele kui väiksele söögikohale

CompuCash kassasüsteem ei ole mõeldud ainult suurematele või tipprestoranidele, vaid sobib hästi ka erinevatele food-truck’idele ja väiksematele kohvikutele. Süsteemil on erinevaid funktsionaalsuseid, mida saab kohandada vastavalt söögikoha eripärale ja vajadustele. 

Samuti ei tasu karta, et Michelini tärn või tunnustus tähendaks kliendile ilmtingimata krõbedat hinda. Maailmas leidub palju selliseid tunnustust pälvinud söögikohti, kus saab õhtusöögi täiesti taskukohase hinnaga. 

Kuidas Michelini tärni hoida?

Michelini tärn ei ole igavene ja selle säilitamiseks tuleb restoranil kvaliteeti püsivalt kõrgel hoida. Restoranipidajad teavad rääkida, et tärni hoidmine võib osutuda isegi keerulisemaks kui selle saamine. 

Tärn toob restorani külastajaid juurde ja selleks, et pakkuda neile head toitu ja meeldejäävaid kogemusi, tuleb hoida end jooksvalt kursis klientide eelistustega. Sellega aitab samuti kassasüsteem, mis näitab ära, millised valikud on kasulikud ja millised mitte.

Süsteem aitab restoranil äriasjadel silma peal hoida ning koondab kogu äritegevuse planeerimiseks vajaliku info ühte kohta. 

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Kord nädalas

Ärigeeniuse uudised sinu postkastis

Ärigeeniuse uudiskiri toob sinuni valiku nädala olulisematest äriteemadest, põnevad persoonilood ja ekspertide soovitused.