MerXu blogi

Kallis, ma avasin kohviku! Tore unistus, aga kuidas seda ennast hulluks ajamata teha?

Uue plaani elluviimine on inspireeriv ja rõõmu pakkuv tegevus.Foto: Shutterstock

Unistad oma restorani või kohviku avamisest, aga ei tea, kust alustada? Et mõte oma väikesest “oaasist” ka teoks saab, tuleb loomulikult plaan paika panna, aga unustada ei tohiks paari pealtnäha teisejärgulist asja. 

Iseenesest tundub baari või kohviku avamine lihtne – otsid koha, võtad rendile, pesed põranda, värvid seinad, tood tuppa toolid-lauad, baarileti, pistad pudelid ja klaasid kappi ja riiulisse, joonistad sildi ning paned sotsiaalmeediasse kirja, et “OLEME AVATUD!”. 

Selleks aga, et teha tõeliselt vinge ja omanäoline toitlustusasutus, tuleb enne läbi mõelda, milline on interjöör ja millist maitseelamust klientidele pakkuda. Ekspertide sõnul ei nõua kohviku avamine nii paljude nõuete täitmist kui restorani puhul, kuid toitlustusasutus peab ikkagi vastama sanitaarnormidele.

Kust alustada? 

Esmalt tuleb koostada äriplaan, kus on üksikasjalikult kirjas nii võimalik asukoht, ruumide kujundus ja vajalik varustus. Asutuse formaat määrab ka töötajate arvu, neile esitatavad nõuded ja sobiva töögraafiku.

Näiteks väikeste kohvikute jaoks on oluline rahulik õhkkond, privaatsuse tekitamine, suuremad söökla-laadsed kohad ei nõua aga peent mööblit, vaid peaksid meelitama klienti mõne ebatavalise ja meeldejääva sisustusdetailiga. 

Temaatiliste söögikohtadega võib lugu olla keerulisem. Nende korraldamine nõuab rohkem oskusi ja märkimisväärseid rahalisi investeeringuid, mis tõenäoliselt tasuvad end ära just kohviku ebatavalisuse tõttu. 

Üks, mis on aga restoranide- ja kohvikupidajate sõnul ülioluline, on see, et kontseptsioon peab olema paigas viimse detailini. See tähendab, et enne pahtli ja värvipotiga möllama hakkamist, peab olema teada kõik alates tualeti kujundusest kuni menüüs pakutavani.

Mida läheb vaja? 

Seadmete ostmine moodustab olulise osa väikese kohviku nullist avamise kuludest. Kodumaise ettevõtetele mõeldud kauplemisplatvormi valikust leiab väga palju erinevaid seadmeid, mida kohvikus tarvis läheb.

Kohviku nullist avamiseks vajalike standardsete seadmete loend koosneb järgmistest punktidest:

Selleks, et kõik see mugavalt näiteks internetist tellida, ei pea surfama mitmetel erinevatel lehtedel, vaid tasub minna uudistama kodumaisele kauplemisplatvormile MerXu. Seal on valikus miljoneid tooteid, mille hulgast leiab kõik vajaliku ka toitlustusasutuse jaoks.  Trükkides otsingulahtrisse sõna “restoran”, leiab suure hulga toote seast just need õiged lauanõud või kasvõi näiteks tunnelnõudepesumasina. Lisaks on platvormil müüa  espressomasin, modulaarne küpsetusahi ja hulga erinevaid elektrilisi või manuaalseid pastamasinaid

Suur valik on ka erinevaid toole ja laudu ning vajadusel saab sealt soetada lausa sõõrikuvalmistamise masina.  

Kui aga peaks olema soov pakkuda ka erinevaid kokteile või peenemaid roogi, siis tasub soetada sous-vide-masin, kodune destillatsioonisüsteem, dehüdraatorid ning muu vajalik. 

MerXu on veebipõhine kauplemisplatvorm Kesk- ja Ida-Euroopa regiooni ettevõtetele, kes tegutsevad B2B sektoris – nii väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele kui ka suurtele üksustele. MerXu loob turvalise ärikeskkonna, mis ühendab kontrollitud ostjaid ja müüjaid ning võimaldab neil teha otsetehinguid või pidada läbirääkimisi. MerXu tegutseb Tšehhis, Eestis, Poolas, Leedus, Ungaris, Rumeenias, Slovakkias ja Saksamaal. 

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Telli Geeniuse kõige hinnalisemad lood oma postkasti

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate DigiPRO ja Ärigeeniuse olulisematest lugudest.