Kohvi tarbimisharjumuste uuring näitab, et koroona küüsis veedetud viimase kahe aastaga on Eestis kohvi joomise kultuur jõudnud eriti kõrgele tasemele. Kusjuures, suuresti on selles “süüdi” inimesed kodudesse aheldanud karantiininõue.
Tavalise kohvi ostmise asemel otsib üha rohkem inimesi kõrgeima kvaliteediga specialty kohviube. Kõige tähelepanuväärsem on asjaolu, et me ei räägi restoranides valmistatavast kohvist, vaid räägime kodus tehtavatest ja nauditavatest kohvijookidest.
Viimaste aastate pandeemia on julgustanud inimesi veetma rohkem aega mugavalt oma kodus ja see on muutnud meie igapäevaseid rituaale – üheks selliseks on igapäevane tass maitsvat kohvi.
Värskelt jahvatatud oad = kõige maitsvam kohv
“Coffee Mate” ettevõtete grupi, kes haldab kohvi ja kohvimasinate müügiga tegelevat Eesti brändi „Kohvisemu“, andmetel on Eestis kohvimüügi käive suurenenud 43%, kusjuures kõige suuremat kasvu näitas kohviubade müük – selle valdkonna käive tõusis lausa 57% ja moodustas kogu kohvikategooria käibest 72%.
See tõestab, et eestlased teavad väga hästi, et kohv tuleb osta ubadena ja jahvatada vahetult enne valmistamist. Oksüdatsiooniprotsessi tõttu kipub jahvatatud kohv ülikiiresti oma maitse- ja aroomiomadusi kaotama – teisisõnu on see „lahtunud“. Vaid värskelt jahvatatud kohviubadest valmistatud jook suudab esile tuua kvaliteetse kohvi parimad omadused ja kinkida kohvijoojatele tõeliselt unustamatu aroomi.
Specialty kohviubade kasvav populaarsus
Varuks on veelgi üllatusi! Kohvisemu andmetest selgub, et Eesti kohvijoojate seas on kõige kiiremini populaarsust kasvatanud specialty kohvioad – nende ubade müügist saadud käive kasvas 2021. aastal lausa 190%. Esiteks peab kohv olema ennekõike seotav kindla kohviistandusega.
Specialty Kohvi Assotsiatsiooni (SCA) sertifitseeritud eksperdid hindavad kohvi 100-punktilise süsteemi abil: nad alustavad röstimata ubade välimuse hindamisega ja seejärel lähevad edasi maitse- ja aroomiomaduste hindamisega. Specialty kohviks võib nimetada ainult kohvi, mis kogub rohkem kui 80 punkti. Selle tiitli pälvib vaid 10% kogu maailmas toodetud kohvist!
Specialty kohvi teeb erakordseks selle rikkalik ja mitmekesine maitsepalett. Avastatakse ka kõige ootamatumad looduslikud maitsenoodid: küpsed mustikad või maasikad, piimašokolaad või karamell, kiivid või grenadill. Need joogid võimaldavad inimestel avastada täiesti uut kohvimaailma. Siin ei ole kohv lihtsalt kohv – selle asemel on see ainulaadne seiklus.
Veelgi huvitavam on asjaolu, et specialty kohv pole kunagi samasugune: erinevate kliimatingimuste ja saagikuse muutumise tõttu on ühes ja samas istanduses kasvatatav kohv igal aastal ainulaadne. Specialty kohv viib selle joogi austajad kindlasti uute maitsete ja aroomide intrigeerivale teekonnale. Just sellele teekonnale astub nüüd ette üha rohkem Eesti kohvijoojaid.
Kuidas kodus imemaitsvat kohvi valmistada?
Kui olete ostnud kvaliteetse kohvi, on oluline teada, kuidas seda mitte ära rikkuda, kuidas seda õigesti valmistada ja kuidas selle parimad omadused esile tuua. “Kohvisemu” klienditeenindusjuht Kristin Kaimer toob välja mõned lihtsad specialty kohvi valmistamise reeglid, mis tulevad kasuks, kui soovid kodus maitsvat kohvi valmistada:
- Kohvi valmistamisel tuleb alati kasutada värskelt jahvatatud ube. Veenduge, et jahvatate need alati vahetult enne valmistamist.
- Vältige kohvi valmistamisel keevat vett — selle asemel võiks temperatuur olla 85–95 °C. See temperatuur toob esile Teie kohvi maitse parimad omadused. Kuid kui vesi on liiga kuum, siis „põletab“ see jahvatatud.
- Specialty Kohvi Assotsiatsioon on välja tulnud kohvi ja vee „kuldse suhtega“: 6 grammi kohvi 100 ml vee kohta või 3-5 kohvilusikat 200 ml tassi kohta.
- Proovige kohvi valmistamiseks erinevaid vahendeid — need on tänapäeval aina populaarsemaks muutumas. Sellised vahendid ei võta eriti palju ruumi, on lihtsalt kasutatavad ja toovas suurepäraselt välja kohvi loomuliku maitse. V60 kohvifilter on hetkel kõige populaarsem.
Vaata VIDEOST, kuidas sünnib kohvimaagia!